Körde ihjäl kvinna - klarade bakgrundskontroll

Posted: 4 år sedan

Brister i kvaliteten på bakgrundskontroller kan innebära stora konsekvenser i form av kostnader och badwill. 

– Vill man verkligen kontrollera om en person är ostraffad ska man bara använda databaser som kan garantera sitt innehåll, säger Mikael Ekman, vd på Be Informed. 

Många aktörer erbjuder bakgrundskontroller och domsarkiv till låga kostnader. Det kan vara lockande för en arbetsgivare att för en billig penning kunna kontrollera om en arbetssökande är straffad eller inte. 

Men det är bäst att läsa det finstilta i villkoren först. Flera budgettjänster skriver explicit att det helt saknas garantier för att deras rättsdata är komplett. En kund kan inte veta om uteblivna sökträffar beror på att personen är ostraffad eller på att arkivet har brister i innehållet.

Detta drabbade till exempel ett politiskt parti i Eslöv. Partiet kontrollerade sina kandidater i en domsdatabas som i marknadsföringen påstod sig vara Sveriges största. När sökningarna inte gav träff så drog partiet slutsatsen att deras kandidater var ostraffade.

Efteråt visade det sig att arkivet inte varit fullständigt. En kandidat, med kopplingar till Hells Angels, var dömd för flera knivbrott och dessutom för att ha kört ihjäl en kvinna när hon övningskörde motorcykel. Partiet drabbades av negativ publicitet i media och politikern tvingades att lämna sina poster. 

Partiet slutade därefter att använda domsdatabasen och ledningen var mycket besviken på dess brister.
 
– Oerhört tragiskt, summerade partiets företrädare bristerna i en intervju i Skånska Dagbladet. 

Unikt för nya söktjänsten Be Informed är att all rättsdata är fullständig. Datan kommer från Acta Publica, Sveriges största rättsarkiv med över 13 miljoner dokument från fler än 280 källor. På Acta Publica arbetar flera personer med att manuellt gå igenom alla domar och kontrollera att arkivet är komplett så att kunderna kan lita på att få en korrekt bild. Ur detta arkiv hämtar Be Informed data som sedan automatiskt omvandlas till skräddarsydda rapporter. 

Mikael Ekman är själv en av landets mest erfarna researchers och har tillbringat tusentals timmar i olika arkiv. 

– Vi rekommenderar verkligen inte att kunder ska använda databaser som inte garanterar att de är kompletta. Hur ska man kunna lita på de svar som en sådan sökning ger? Det är att kasta pengarna i sjön. 

-