En ny enklare söktjänst för bakgrundskontroller

Posted: 4 år sedan

Mikael Ekman, vd för Be Informed Sweden AB

Att göra en bakgrundskontroll behöver inte längre vara svårt. Den innovativa digitala söktjänsten Be Informed är här.

– Det tar bara några sekunder, sedan är sökningen klar, säger Mikael Ekman, vd för Be Informed.

Söktjänsten Be Informed riktar sig till småföretagare och arbetsgivare och gör det enkelt att ta reda på mer om en person.

– Det är fantastiskt kul att lansera tjänsten. Vi ser att det finns ett jättestort behov av den, säger Mikael Ekman. 

Skälen till att göra en bakgrundskontroll kan vara flera. Det kan handla om att få veta mer om en person inför en rekrytering eller inför en ny affärsförbindelse. 

Oftast är det information från det svenska rättsväsendet som är intressant.

– Vi har utvecklat en teknisk lösning som automatiserat den här stora söktjänsten. Därmed kan vi göra informationen tillgänglig för en billig peng och lätt att ta del av, avslöjar Mikael Ekman.

I digitaliseringens tid kan det låta självklart att det ska vara enkelt att få tag på information, men när det gäller bakgrundskontroller har det inte varit så tidigare. Det har egentligen bara funnits två möjliga sätt, menar Mikael Ekman. Att som arbetsgivare be den som söker ett jobb att beställa ett brottsregisterutdrag från polisen – eller att betala privata säkerhetsbolag för att de ska ta fram bakgrundsinformation om en person. Väntetiden på ett brottsregisterutdrag är upp till åtta veckor – och rapporterna från säkerhetsbolag kan vara omfattande. 

– Vi ser att det finns ett mellanbehov här. Med vår söktjänst får man det man behöver, utan att sålla massa information och betala för mycket, säger Mikael Ekman. 

Vilka behöver söktjänsten Be Informed?

– En aktuell fråga just nu gäller hemtjänsten, att man vill veta vilka som kommer in till våra äldre. Vi ser också ett behov hos småföretagare som ska göra affärer med en eller två personer. Man har inte råd att gå på en nit, det kan betyda konkurs. Det kan rasera allt som man kämpat för att bygga upp.

Via Be Informeds söktjänst går det att ta reda på om en person suttit i fängelse, blivit dömd eller är åtalad för brott. Be Informeds brottsdata hämtas från Acta Publica, Sveriges största arkiv för myndighetsdata, som dagligen används av journalister, researchers och säkerhetspersonal. I arkivet finns domar och beslut från alla svenska domstolar, åklagarmyndigheter och kriminalvården.

– Vi kan nå en målgrupp som har haft svårt att hitta den här informationen, mindre kunder som bara behöver ett par till ett hundratal bakgrundskontroller i månaden.

Den digitala söktjänsten Be Informed lanseras 18 februari.

-