Aktuellt

Siren, Acta Publica och Be Informed går samman

4 år sedan

För mindre än tre år sedan började ägarna till Piscatus och Nyhetsbyrån Siren att samarbeta kring arkivtjänster. Tillsammans har gruppen lanserat arkivbolaget Acta Publica och rapportföretaget Be Informed.

Nu samlas alla verksamheter under en gemensam flagg. Ett holdingbolag, Arvakur Holding, förvärvar samtliga aktier i rörelsebolagen Siren, Acta Publica och Be Informed. Bolagen kommer att integrera produktion, marknad och innovationsarbete.

– Personkemin mellan oss i gruppen har varit fru ...

Läs mer >>

Belastningsutdrag kan förbjudas 2021

4 år sedan

Möjligheterna för arbetsgivare att ta reda på mer om en person via polisens brottsregister, kan komma att inskränkas. Be Informeds söktjänst berörs inte av lagförslaget. 

Tidigare har det inte funnits något förbud mot att be en blivande anställd hämta ett utdrag ur belastningsregistret och visa upp inför en rekrytering. Men möjligheten för arbetsgivare att se belastningsregisterutdrag kan komma att stoppas. En statlig utredning har undersökt vilka arbetsgivare som ska ha rätt att begära att s ...

Läs mer >>

Körde ihjäl kvinna - klarade bakgrundskontroll

4 år sedan

Brister i kvaliteten på bakgrundskontroller kan innebära stora konsekvenser i form av kostnader och badwill. 

– Vill man verkligen kontrollera om en person är ostraffad ska man bara använda databaser som kan garantera sitt innehåll, säger Mikael Ekman, vd på Be Informed. 

Många aktörer erbjuder bakgrundskontroller och domsarkiv till låga kostnader. Det kan vara lockande för en arbetsgivare att för en billig penning kunna kontrollera om en arbetssökande är straffad eller inte. 

Men det ä ...

Läs mer >>

Stal från äldre - fick nytt jobb inom hemtjänsten

4 år sedan

Kvinnan jobbade i hemtjänsten och stal ringar och smycken från äldre. Och det är inte första gången som hemvårdaren dömts för brottslighet mot äldre. 

Nyligen fick 35-åringen två års fängelse för grov stöld och häleriförseelse för flera brott mot äldre, under åren 2015-2017 då kvinnan arbetade inom ett hemtjänstföretag i Storstockholm. Ibland var hon själv hemma hos de äldre, andra gånger hade hon sällskap av andra hembiträden. 

Stölderna uppdagades efter att en nu 91-årig dam och hennes d ...

Läs mer >>

Lexbase stäms för defekta tjänster

4 år sedan

Lexbase med företagstjänsten Verifiera har så stora brister att det inte går att dra några säkra slutsatser av sökningar i databaserna. Trots defekterna påstår företaget att arkiven är tjänliga för bakgrundskontroller. Nu stäms bolaget i marknadsdomstolen med viteskrav på miljonbelopp.  ...

Läs mer >>

En ny enklare söktjänst för bakgrundskontroller

4 år sedan

Att göra en bakgrundskontroll behöver inte längre vara svårt. Den innovativa digitala söktjänsten BeInformed är här.

– Det tar bara några sekunder, sedan är sökningen klar, säger Mikael Ekman, vd för BeInformed. ...

Läs mer >>

-